logo LUKA
LUKA

 
 

Stichting LUKA
Adolf van Nieuwenaarlaan 3
6824 AM Arnhem

info@bachcantate.nlTerugblik op enkele activiteiten  

september 2012

Op 9 september was de derde cantatedienst van 2012. De cantate 'Jesu der du meine Seele' werd uitgevoerd door het Bachensemble en vier vocale solisten. Vanwege een defect aan ons eigen kistorgel werd bij de cantate gebruik gemaakt van een gehuurd kistorgel van de orgelbouwer Klop. Dit fraaie, zeer compacte, instrument was behalve in de cantate ook te beluisteren in een sonate voor fluit en continuo van de 17e-eeuwse Italiaanse componist Dario Castello.

collage-sept-2012

foto's: Martin Kas

Januari 2012

De tweede zondag na Epifanie (Driekoningen) wordt gelezen over de bruiloft in Kana, waar Jezus bij het opraken van de wijn water in wijn verandert. De cantate “Ach Gott, wie manches Herzeleid” bezingt het droeve bestaan dat de gelovige op aarde heeft, maar dat wordt verlicht door de troost die Christus biedt. Bij de bezetting valt op, dat Bach bij de blazers een trombone en een hoorn inzet. Uitvoerenden op deze zondag: Marjolein Berkvens (sopraan), Christina Klein (alt), Hans Scholing (bas), koor en orkest van het Bachensemble Arnhem onder leiding van Susanne Paulsen.

Kerst 2011

Op 1 februari 2012 gaat de Koorschool Arnhem officieel van start: een initiatief van de Stichting Luka (Lutherse Kerkmuziek Arnhem) en de vrijebasisschool Parcifal in Arnhem-Zuid. In de laatste maanden van 2011 kon een groep basisschoolleerlingen al kennis kennismaken met wat de school te bieden heeft. Ze bereidden zich voor op het zingen van Christmas carols, die in de kerstnacht te horen waren tijdens een dienst in de Lutherse kerk in Arnhem.

De cantate “Christus est natus” van de Engelse Cecilia McDowall telt vijf Carols, die werden gezongen door kinderen van de Koorschool Arnhem en door de cantorij van de Lutherse gemeente, met begeleiding van het orgel (Klaas Spijker), dwarsfluit (Esther van Looijen), hobo (Frits de Vries) en slagwerk. Onder leiding van koordirigent Thea Endedijk, docent van de Koorschool Arnhem.

De volgende morgen, eerste kerstdag, was opnieuw de cantorij van de Lutherse gemeente te horen, deze keer in een cantate van de Duitse barokcomponist Johann Rosenmüller voor koor, strijkers en continuo. "Also hat Gott die Welt geliebet", zo begint de tekst van deze cantate naar een tekst uit het begin van het Johannesevangelie. Ook in deze dienst waren kinderen actief; een kerstspel werd opgevoerd door de kinderen van de kinderkerk, versterkt door de jongeren van de jeugdkerk.

mei 2011

Impressie uit de cantatedienst op zondag 22 mei 2011. Uitvoering van de Bachcantate "Es ist euch gut, dass ich hingehe" (BWV 108). Onder: tenor Gerben Houba.

foto's: Hinke Touwen

april 2011

In de dienst op Goede Vrijdag 22 april 2011 zong de cantorij het tweede deel uit de lamentaties van Thomas Tallis. Het eerste deel is in 2010 gezongen. De lamentaties (klaagliederen) hebben al sinds de Middeleeuwen hun plek in de Tallisklassieke liturgie in het nachtelijk koorgebed van Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. Het lijden over de verwoesting van Jeruzalem en de tempel wordt verstaan als het lijden van Christus. Vele componisten hebben sinds de Middeleeuwen deze expressieve teksten op muziek gezet.

Thomas Tallis (1505(?) -1585) wordt beschouwd als de grondlegger van de Engelse, anglicaanse kathedraalmuziek. Hij was organist en componist en werkte samen met zijn leerling William Byrd. Byrd en Tallis brachten samen een verzameling Latijnse motetten uit. In de periode waarin het Anglicaanse beleid Engels als taal voor kerkzangen oplegde, is Tallis een van de eerste meesters die Engelse teksten op muziek zetten voor kerkelijk gebruik.